Mocanita, o bijuterie care face istorie pe sine: cat costa sa te plimbi pe cele mai spectaculoase trasee din tara

 

Mocanita este o emblema a Romaniei, cu care ne mandrim in lume si cu care orice roman ar trebui sa se plimbe macar o data in viata. Iata care sunt cele mai frumoase trasee cu mocanita in tara si cat costa o calatorie cu trenurile trase de locomotive cu aburi sau Diesel.

 

Mocanita este termenul folosit pentru cale ferata pe ecartament ingust, care circula in regiunile de munte. Prima cale ferata ingusta a fost construita in 1907, pe ruta Brad-Criscior, pentru transportarea carbunelui. Din 1998, mocanita Brad este folosita in scop turistic.

Desi prima mocanita a aparut in zona Hunedoara, denumirea de „mocanita” a fost capatata in Apuseni, de la faptul ca unii localnici se numeau „mocani”. In zona Apusenilor, calea ferata ingusta a aparut intre 1910 si 1912, intre Turda si Abrud. In prezent, in Romania sunt 10 mocanite care plimba turisti, in mai multe zone din tara.

mocanita, viseu de sus

Mocanita Sovata-Campu Cetatii

Mocanita Sovata circula intre 29 aprilie si 1 octombrie, pe un traseu de 14 km. Calatoria incepe din statiunea Sovata si dureaza 2 ore dus-intors. Calatoriile costa 10 lei pentru copii (4-14 ani) dus sau 15 lei dus-intors tot pentru copii, 20 lei dus pentru adulti sau 30 lei dus-intors si 15 lei dus sau 20 lei dus-intors pentru pensionari. Mocanita circula doar daca exista cel putin 15 calatori.

Mocanita Viseu de Sus

Mocanita din Viseu de Sus (Maramures) este ultimul tren tras de o locomotiva cu aburi din lume, este cea mai cunoscuta din tara datorita peisajului, dar si faptului ca este cea mai promovata. De asemenea, Mocanita din Maramures se afla in patrimoniul UNESCO.

In iulie si august, mocanita circula zilnic, de la ora 9.00, din Viseu de Sus. Traseul dureaza 6 ore, pe o distanta de 46 km, pana la Izvorul Boului, insa cu un popas la Paltin (km 21).

O plimbare cu mocanita in Viseu de Sus costa 38/42 lei (iulie/august) pentru elevi, 47/49 lei (iulie/august) pentru studenti, pensionari si persoane cu dizabilitati si 55/64 lei (iulie/august) pentru adulti. De asemenea, exista si pachete turistice la 66 lei pentru copii, 87 lei studenti/pensionari si 95 lei pentru adulti, preturi care includ biletul de transport, un platou grill, o racoritoare, o cafea si un produs patiserie. Biletele si pachetele speciale pot fi cumparate si online.

Mocanita Anina-Oravita

Intre Anina si Oravita se afla cea mai veche cale ferata din Romania, denumita „Semmeringul banatean” datorita asemanarii cu calea ferata „Semmering” din Austria. Mocanita din Anina circula pe o distanta 40 km si trece pe sub 14 tunele. De altfel, cei care vor calatori intre Anina si Oravita vor fi cuceriti de peisajul mirific din fata ochilor.