Afla care sunt cele mai frumoase locuri de vizitati la Buzau

Vulcanii Noroioși

Poate cel mai cunoscut obiectiv turistic din zonă, Vulcanii Noroioși se află în satul Beciu, și în comunele Berca și Scorțoasa. Aceste formațiuni sunt de fapt explozii de gaz acumulat la peste 3000 m sub pământ, care trece prin pânza freatică încercând să iasă la suprafață și amestecând astfel apa cu solul argilos. Când se usucă nămolul se formează un con asemănător unui vulcan, de unde le vine și numele. Datorită faptului că aceste „erupții” se produc constant, peisajul se schimbă în permanență, vizibil chiar de la o zi la alta. Pâclele Mici se întind pe o suprafață de 10 hectare și sunt formațiuni mici, cu forme diverse. Acești vulcani au înălțimi cuprinse între 2 și 8 metri. Pâclele mari se întind pe 20 de hectare și au 3 vulcani principali, fiecare cu un diametru de peste 100 metri. Zona Pâclelor a fost numită rezervație naturală datorită faptului că aici cresc două plante endemice (care nu se mai găsesc în niciun alt loc), pe numele lor științific Nitraria schoberi și Obione verrucifera. Trebuie să știi că îți ia aproximativ 2 ore să vizitezi Vulcanii Noroioși și că se percepe o mică taxă pentru vizitare, însă pensionarii și studenții beneficiază de reduceri.

Focurile Vii

Comuna Lopătari nu este ca oricare altă comună din județ. Aici se întâmplă fenomene asemănătoare celor de la vulcanii noroioși, însă gazul care ţâşneşte din adâncuri, produce flăcări prin frecarea cu solul. Focul este numit viu datorită faptului că este vizibil aproape în permanență, în special noaptea și atunci când vegetația este minimalistă. Zona nu este una la care se poate ajunge ușor așa că se recomandă să întrebi de localnici. Atunci când plouă, în zona care nu depășește 25 metri pătrați, se poate observa cum bulbucă pământul, datorită gazului care încearcă să iasă la suprafață.

Lacul fără Fund

În pofida numelui, lacul are o adâncime de doar 2.5 m, însă este un lac periglaciar situat la o altitudine de 1420 m în Munții Siriului. Denumirea populară vine de la o legendă a unui oier care și-ar fi aruncat bâta de oier în lac și ar fi regăsit-o în Dunăre ulterior. Lacul este de asemenea denumit Lacul Vulturilor, datorită scriitorului Alexandru Vlahuță, care menționa că locul ar fi sălașul de primăvară al vulturilor. Zona este una protejată datorită faptului că este singura zonă în care mai pot fi găsite caprele negre, specie pe cale de dispariție. Există trasee turistice care să te ducă spre lac.

Platoul Carstic Salin Meledic

În apropierea lacului fără fund se găsește o zonă protejată, fiind o rezervație geomorfologică, zoologică speologică și botanică. Platoul are o suprafață declarată de 136 hectare și se află la aproximativ 60 km de Buzău. Aici se află cea mai lungă peșteră în sare (un record mondial pe care l-a obținut în 1980), peștera „6S”, care are o lungime de 1220 m. Intrarea în peșteră este aproape blocată de alunecările cauzate de ploi. În afară de această peșteră, platoul mai are și alte peșteri printre care și „Peștera cu 3 intrări”. Tot în platou există două lacuri: Lacul Mare (cu o adâncime de 20 m) și Lacul Castelului.

Așezările rupestre

În stâncile din Munții Buzăului există câteva așezări locuibile și câteva care erau folosite ca și lăcaș de cult. Arheologic, există date conform cărora chiliile au fost locuite încă din epoca bronzului, însă documentat există dovezi de locuire abia din evul mediu. Aceste peșteri sunt ușor accesibile din punct de vedere al drumului, însă nu sunt marcate în trasee prestabilite, lucru care face vizitarea acestora puțin mai complicată. La mai puțin de un kilometru, puteți vizita și Biserica dintr-o piatră, ridicată din pietre calcaroase locale, după revoluție.

Barajul Siriu

Barajul se află pe raza satului Siriu și a fost finalizat în 1985, având ca scop producerea de energie electrică. Este un baraj artificial, care a dus la formarea lacului (artificial) omonim și au fost construite mai multe viaducte, pentru a ocoli satul Siriu. Totodată, construcția acestuia a provocat mutarea DN 10. Este o destinație preferată de pescari, pentru că din lac pot fi pescuiți pești precum caras, scobar, crap, clean și păstrăv.

Articole recomandate