Fie că plănuiești o vacanță sau doar vrei să vizitezi un oraș nou, este important să știi care sunt cele mai populate orașe din România. Acest lucru vă va ajuta să vă planificați vacanța în cel mai bun mod posibil.
Bucureşti
Situat in sud-estul Europei, Bucurestiul este cel mai mare si mai populat oras din Romania. Este situat pe raul Dambovita, care este afluent al Dunarii. Orașul este și centrul economic și comercial al României.
Bucureștiul este un oraș modern cu arhitectură istorică. Arhitectura sa include clădiri neoclasice, art deco și art nouveau. Orașul a fost supranumit „Micul Paris” în perioada interbelică.
Orașul este considerat una dintre cele mai sigure capitale din Europa. Este mai sigur decât Londra și Berlin.
Bucureștiul are o rețea mare de transport public. Există tramvaie, autobuze și troleibuze. Orașul găzduiește, de asemenea, o serie de proiecte mari de infrastructură.
Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume. Există, de asemenea, o serie de clădiri importante în Orașul Vechi. Ruinele curții medievale ale prinților valahi se află în orașul vechi. Este un loc popular pentru protestele anticorupție.
Una dintre cele mai elegante clădiri ale orașului este Biserica de pe Deal. Este situat pe Strada Otetari si are vitralii interesante. Biserica este aproape de Teatrul National si de Colegiul National Spiru Haret.
Există o serie de spitale importante în București. Există și spitale de urgență, care sunt destinate persoanelor care au nevoie de asistență medicală imediată. Spitalul Coltea se află la doar cinci minute de Piața Universității.
Timisoara
Situat in vestul Romaniei, Timisoara este unul dintre cele mai mari si mai populate orase din tara. Este centrul cultural și economic al vestului României. De asemenea, este unul dintre cele mai cosmopolite orașe din România. Are o varietate de grupuri religioase și etnice.
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română este cea mai mare biserică din Timișoara. Este construită în mozaic și este una dintre cele mai înalte biserici din țară. Este inconjurata de 11 turnuri clopotnite acoperite cu ceramica emailata.
Catedrala Mitropolitană este o atracție turistică majoră în Timișoara. De asemenea, găzduiește Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică. Arhitectul său principal a fost Laszlo Szekely, un mare admirator al arhitecturii austriece.
O altă caracteristică notabilă a Timișoarei este arhitectura sa secesionistă. Acesta îi dă orașului porecla „Mica Viena”. Secesionismul s-a dezvoltat în două faze arhitecturale distincte. A durat de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la primul război mondial. În Oradea și Satu Mare, puteți găsi exemple de arhitectură secesionistă.
Orașul are, de asemenea, o varietate de parcuri și monumente. Unele dintre aceste monumente oferă vederi panoramice. Cele mai faimoase repere ale orașului includ Catedrala Mitropolitană, Domul Romano-Catolic, Filarmonica Banatului și Bastionul.
Comunitatea evreiască a orașului datează de sute de ani. Au mai rămas doar trei sinagogi. Cele mai vechi rămășițe ale comunității evreiești datează de la ocuparea Timișoarei de către turci la începutul secolului al XVII-lea.
Sighisoara
Situat în inima orașului Sighișoara, Turnul cu Ceas este unul dintre cele mai impresionante repere din oraș. Acest turn puternic, înalt de 64 de metri, oferă vizitatorilor o privire ridicată asupra orașului. Acest reper istoric găzduiește și Muzeul de Istorie. Muzeul are exponate care vorbesc despre istoria orașului, precum și carduri cu informații laminate în engleză, spaniolă și germană.
Muzeul Armelor este un alt must-see. Acest muzeu este situat într-o parte a casei în care s-a născut Vlad Țepeș. Acesta găzduiește o varietate de artefacte de tortură, arme medievale și multe altele. Muzeul și puntea de vizionare sunt deschise de la 10:00 până la 17:30 în weekend și de sărbători.
Sighisoara gazduieste si doua sali de cult ortodoxe. Biserica mănăstirii, care a început ca o capelă a mănăstirii dominicane, este acum o capodopera baroc. Fațadele sale ornamentate și ferestrele din lemn sculptat creează un amestec interesant de arhitectură. În biserică există și fragmente de frescă din anii 1483-1488.
Piata principala, Piata Cetatii, este situata in inima cetatii. Acesta găzduiește o serie de magazine, restaurante și cafenele. Piața găzduiește și o serie de procese publice. De asemenea, găzduiește un monument al lui Sandor Petofi, un poet maghiar despre care se credea că a fost ucis într-o luptă.
Orașul de jos Sighișoara, situat pe Valea Târnavei Mare, nu este la fel de important din punct de vedere istoric ca cetatea. De asemenea, găzduiește o serie de case de negustori în nuanțe pastelate și alte clădiri.
Constanta
Printre cele mai populate orașe din România se numără Constanța. Situat la Marea Neagră, acest oraș este cel mai mare port din România.
Constanța găzduiește unul dintre cele mai mari centre industriale din România și unul dintre principalele sale centre comerciale. Constanța are o istorie lungă, datând de acum peste 2.000 de ani, când au venit coloniștii greci în zonă.
La sfârșitul secolului al VII-lea, Constanța a fost invadată de romani. Forumul Roman din Constanta a fost centrul comercial al orasului pana la sfarsitul secolului al VII-lea. A fost, de asemenea, locul de ateliere și băi publice.
Astăzi, Constanța este un oraș important care are o influență turcească și greacă semnificativă. Constanța este unul dintre cele mai mari porturi ale României și are multe de oferit turiștilor. Există multe plaje și atracții, inclusiv cel mai mare parc de sporturi extreme din România.
Constanța este una dintre cele mai fierbinți destinații de vacanță de vară din România. Vizitatorii se pot relaxa pe plaje, pot vizita Muzeul Portului Constanta sau se pot bucura de unul dintre numeroasele cluburi de noapte ale orasului.
Vizitatorii pot afla despre istoria României vizitând Muzeul Național al României. Acest muzeu este găzduit într-o clădire în stil neoromânesc și expune peste 16.000 de exponate. Există, de asemenea, expoziții de arte populare tradiționale, bijuterii și articole de uz casnic.
Pe lângă muzee, Constanța are câteva alte atracții. În oraș există două parcuri, dintre care unul este Parcul Cazinoului, care conține un turn din secolul al VI-lea și fragmente de clădiri din secolele III și IV.
Cluj-Napoca
Situat în nordul României, Cluj-Napoca este capitala regiunii istorice a Transilvaniei. Orașul este și un important centru economic și financiar. Acesta găzduiește sediul național al mai multor companii multinaționale, cum ar fi E.ON, Bosch și NTT Data.
Cluj-Napoca are o mulțime de clădiri istorice. Acesta găzduiește mai multe repere care datează din timpul stăpânirii săsești. Are și câteva biserici vechi de sute de ani. Orașul era cunoscut sub numele de „Schassburg” în Evul Mediu.
Cluj-Napoca este un important centru de educație. Adăpostește Universitatea Babeș-Bolyai, una dintre cele mai mari universități din România. De asemenea, are o grădină botanică. În oraș există câteva clădiri semnificative, printre care Casa Dosoftei și Palatul Rozvanu.
Cluj-Napoca este cunoscut și pentru viața de noapte. Are o mulțime de baruri și cluburi care satisfac toate gusturile. Orașul găzduiește și unele dintre cele mai vechi mănăstiri din România. Există, de asemenea, numeroase muzee. Muzeul Etnografic al Transilvaniei este o secțiune în aer liber a orașului.
Orașul oferă, de asemenea, o mulțime de opțiuni de transport. Rețeaua de transport public este o modalitate excelentă de deplasare. Există autobuze care circulă la fiecare 10 minute. Alternativ, puteți închiria o bicicletă. Sunt disponibile și trotinete electrice.
Cluj-Napoca are și o populație studențească mare. Are o mulțime de universități și institute profesionale. Este, de asemenea, casa mai multor companii multinaționale, cum ar fi Office Depot, MOL și Bosch.
Oradea
În toată România există 189 de orașe cu o populație de 10.000-100.000 de locuitori, și unul cu o populație de peste 1 milion. Cel mai populat oraș din România este capitala Bucureștiului cu o populație de peste 1.677.985 de persoane.
Al doilea oraș ca mărime din România este Cluj-Napoca cu o populație de 309.136 de locuitori. Al patrulea oraș ca mărime este Iași, cu o populație de 263.410 de locuitori.
România are cea mai mare suprafață de pădure virgină din Europa. Centrul României este dominat de Munții Carpați. Cel mai înalt punct din România este Vârful Moldoveanu, situat în Munții Carpați.
România este o țară care are multe de oferit, dar țara are unele probleme în anumite domenii. Infrastructura rutiera a Romaniei nu este la egalitate, iar unele zone din tara nu sunt foarte sigure.
Oradea are o mulțime de lucruri frumoase de văzut și de făcut și este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din România. Există multe clădiri istorice de văzut și multe muzee de vizitat.
Cea mai cunoscută clădire din Oradea este Turnul cu Ceas, care are un aspect clasic în stele în cinci colțuri. Este un punct de reper grozav de văzut și oferă cea mai bună vedere asupra orașului.
Un alt reper interesant este Palatul Vulturul Negru. Este una dintre cele mai frumoase clădiri din România și are un interior uluitor.
Consiliul local a realizat mari renovari in centrul istoric al orasului. Există multe muzee de vizitat în Oradea și puteți face tururi ghidate pentru a afla mai multe despre oraș.