În timpul vacanței dvs. la Cernobîl, veți dori să admirați câteva dintre atracții. De la monumentul de la Cernobîl până la halda de deșeuri radioactive, sunt multe de văzut. De asemenea, veți dori să luați acasă suveniruri și să vă amintiți timpul petrecut în oraș.
Crime de la Cernobîl
În 1986, centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina a fost locul celui mai grav accident nuclear din lume. A eliberat cantități masive de material radioactiv în aer, ucigând 31 de oameni. Explozia a fost cauzată de o eroare umană. Reactorul nuclear a fost proiectat pentru a produce plutoniu, dar operatorii săi nu au respectat procedurile adecvate și nu au luat măsuri de siguranță adecvate.
Accidentul s-a produs pe Reactorul 4 al centralei. Unitatea a explodat deoarece o particulă de combustibil fierbinte a reacționat cu apa, provocând o explozie de abur. Explozia a ridicat capacul de pe unitate. Explozia a eliberat de peste patru sute de ori mai multă radioactivitate decât bomba atomică aruncată asupra Hiroshima. De asemenea, explozia a rupt peste o mie de tuburi de presiune, permițând dispersarea în aer a unei cantități mari de material radioactiv.
Imediat după accident, autoritățile sovietice au evacuat 115.000 de oameni din zone puternic contaminate. Alte 220.000 de persoane au fost evacuate în anii următori. Se estimează că între 1986 și 1987 a fost nevoie de aproximativ 240.000 de lucrători de recuperare. Guvernul sovietic a acordat multor lichidatori statutul de erou, dar unii au avut probleme în obținerea recunoașterii oficiale.
AIEA și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la siguranța instalațiilor nucleare ale Ucrainei. Organizația s-a oferit, de asemenea, să ajute la asigurarea securității la fața locului.
Dezastrul de la Cernobîl a creat rezerve vaste de deșeuri nucleare. Unele zone contaminate sunt situate în nord-vestul Ucrainei și la sud de Bryansk. Situl este încă un pericol, potrivit unui oficial guvernamental ucrainean.
Zona de excludere a Cernobîlului este de aproximativ 1.000 de mile pătrate. Este închis persoanelor care operează reactoare nedeteriorate și persoanelor care desfășoară afaceri oficiale la uzină. De asemenea, oamenii nu au voie să viziteze zona dacă se așteaptă să sufere efecte asupra sănătății.
Organismul de pază nuclear al Națiunilor Unite s-a oferit să meargă la Cernobîl pentru a evalua pagubele. S-a spus că confiscarea de către Rusia a centralei nucleare a fost un ecocid. De asemenea, a cerut autorităților ruse să lase AIEA să intre în zonă. Acesta a solicitat înființarea unei „zone de protecție a securității și siguranței nucleare” în jurul centralei electrice.
Se estimează că între 4.000 și 90.000 de persoane au suferit efecte grave asupra sănătății în urma accidentului. Numărul este probabil mai mare.
Atractii turistice
Situat în centrul Ucrainei, Cernobîl este un oraș mic cu un nume mare. A fost primul oraș care a fost evacuat în urma dezastrului nuclear din 1986. Astăzi, Cernobîl este una dintre cele mai populare atracții turistice din Ucraina.
Există două atracții turistice principale la Cernobîl. În primul rând, este centrala electrică de la Cernobîl. Fabrica este situată lângă râul Pripyat, care curge din Rusia prin Belarus. Centrala electrică de la Cernobîl a fost construită pentru a contribui la furnizarea de energie pentru Uniunea Sovietică.
În continuare, este Pripyat, un oraș fantomă abandonat. Pripyat a fost cândva casa lucrătorilor centralei nucleare. Multe dintre structuri sunt acum putrezite și acoperite de vegetație, dar mai sunt câteva clădiri care pot fi văzute, inclusiv un cinematograf, sală de sport, școli și piscină.
Vizitarea Cernobîlului este o experiență interesantă, dar trebuie luate câteva măsuri de precauție. De exemplu, turiștii nu ar trebui să fumeze în Pripyat. De asemenea, ar trebui să cumpere suficientă apă de băut pentru a nu se îmbolnăvi. De asemenea, turiștii ar trebui să fie precauți atunci când interacționează cu localnicii.
Zona de excludere a Cernobîlului este o atracție turistică unică. Este situat în zona de excludere de 30 de kilometri, care a fost rezultatul dezastrului nuclear din 1986. Pe lângă centrala electrică de la Cernobîl, turiștii pot vizita orașul fantomă abandonat Pripyat.
Centrala electrică de la Cernobîl este situată în orașul Cernobîl, care se află în centrul Ucrainei. Este la aproximativ două ore cu mașina de capitala ucraineană Kiev.
Există două tipuri de tururi disponibile pentru turiști: tururi pe termen scurt și tururi pe termen lung. În general, tururile sunt organizate printr-o companie de turism sau printr-un hotel administrat de guvern. Companiile de turism trebuie să se înregistreze la Agenția InterInform pentru a duce vizitatorii la Cernobîl. Turul constă din mai multe componente, inclusiv centrala electrică de la Cernobîl, orașul Pripyat și Monumentul lichidatorilor de la Cernobîl. Turul centralei de la Cernobîl este cel mai popular.
De asemenea, merită menționat faptul că în Pripyat există un parc de distracții. Trebuia să se deschidă pe 1 mai 1986. Parcul are mașini cu bara de protecție, o roată Ferris de 26 de metri și bărci balansoare. Aceasta este o performanță impresionantă, având în vedere că zona era deja contaminată la momentul dezastrului.
Doza de radiații
În ultimii cinci ani, turismul la uzina de la Cernobîl a crescut rapid. În 2017, 50.000 de vizitatori au vizitat zona. Cele mai multe excursii de o zi au vizitat sate abandonate, memoriale și orașul Pripyat. Totuși, situl este încă contaminat și radiațiile rămân în urme.
Deși zona Cernobîl este acum un refugiu de facto pentru animale sălbatice, vizitatorii trebuie să fie totuși conștienți de radiații. Ei trebuie să poarte costume și măști de protecție și să facă măsurători rapide la punctele de control al radiațiilor. Nu au voie să atingă structurile, să stea sau să rătăcească în zonă.
Vizitatorilor li se spune că radiațiile la care pot fi expuși în timpul turului lor sunt similare cu cele ale unui zbor pe distanțe lungi. Cu toate acestea, nu este sigur la câte radiații vor fi expuși sau cât de mult vor dura efectele lor. În plus, unele zone din zonă sunt încă contaminate și nu sunt încă deschise publicului.
Radiația din camera de control ar putea fi de 40.000 de ori mai mare decât în mod normal. De asemenea, este posibil ca radiațiile din zonă să fi crescut din cauza unei perturbări a solului.
Vizitatorii trebuie să aibă un contor Geiger. Contoarele lor Geiger vor emite un bip când trec pe lângă zona contaminată cu radiații. Ele sunt apoi examinate de două ori pentru radiații. Vizitatorii nu au voie să se plimbe singuri și trebuie să poarte căști și costume de protecție.
Sarcofagul de la Cernobîl este o structură care conține ruinele reactorului. Are ziduri groase de beton armat. Cu toate acestea, radiația din sarcofag nu este încă complet conținută. Unele dintre particulele radioactive rămân în pereți.
Deasupra reactorului a fost instalată o cupolă de reținere din metal. Acest dom este destinat să protejeze reactorul deteriorat timp de cel puțin 100 de ani. A fost construit la un cost de 1,6 miliarde de dolari. Aceasta este o investiție majoră și va contribui la minimizarea eliberării de materiale radioactive.
Guvernul ucrainean a înființat puncte de control pentru radiații în zonă. Cu toate acestea, radiațiile din zonă sunt încă mari și este posibil ca fumul de la incendiile să se răspândească în afara zonei de excludere.
Suveniruri
În timpul invaziei ruse a Ucrainei, soldații ruși ar fi furat suveniruri foarte radioactive ale fabricii de la Cernobîl. Apoi i-au luat cu ei. Acest lucru poate fi periculos, deoarece Cernobâlul este contaminat cu radiații, iar transportul suvenirurilor pentru câteva săptămâni poate duce la arsuri de radiații.
Cernobîl este o centrală nucleară din estul Ucrainei care a fost distrusă în aprilie 1986. Reactoarele sale nucleare au explodat, eliberând radiații în zona înconjurătoare. Explozia a contaminat Cernobîlul cu radiații beta și gamma și a ucis peste 60 de mii de oameni.
După dezastru, Ucraina a creat o zonă de excludere în jurul Cernobîlului pentru a proteja lucrătorii și locuitorii. Cernobîl a devenit locul de spectacole de televiziune, filme și atracții turistice. Dezastrul nuclear de la Cernobîl a fost unul dintre cele mai mari accidente nucleare din secolul al XX-lea. A fost unul dintre cele mai mari situri iradiate din lume. Deșeurile sale radioactive au fost abandonate de atunci.
De asemenea, trupele ruse au fost acuzate că au luat materiale de laborator de la Cernobîl drept „suveniruri”. Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune a declarat că soldații ruși au distrus laboratoare, 133 de surse și au contaminat materiale. Acesta a spus că au fost, de asemenea, responsabili pentru deteriorarea echipamentelor de birou și a clădirilor de birouri.
După dezastrul nuclear de la Cernobîl, Pădurea Roșie din Cernobîl a fost contaminată cu de 20 de ori mai multă cantitate de material radioactiv de la Hiroshima și Nagasaki. Un val de fum a dus precipitațiile în Scandinavia și Rusia. Pena a călătorit mai mult de o săptămână, transportând 70% din precipitații în Belarus. Radiația de la Cernobîl a rămas activă timp de câteva sute de ani. Această radiație poate provoca boală acută de radiații și arsuri cauzate de radiații.
Laboratorul nuclear de la Cernobîl era situat într-o clădire administrată de stat. A fost contaminat cu materiale radioactive, inclusiv iod-131, iod-131 și iod-131. Laboratorul nuclear de la Cernobîl a fost construit pentru a investiga efectele radiațiilor asupra oamenilor și faunei sălbatice. Se află în clădirea care găzduiește Institutul pentru Securitate Nucleară.
Dezastrul nuclear de la Cernobîl a fost cel mai grav din istorie. Se estimează că peste 165.000 de muncitori au fost răniți de radiații și 600 de mii de muncitori au fost uciși în timpul eforturilor de curățare. Precipitațiile de la Cernobîl au fost practic atomizate, iar poluarea radioactivă a fost transportată de vânt mai mult de o săptămână.